Hortus botanicus Haren, Langlevenborder

Stel je voor: je bouwt een hoge toren van blokken en woeps....daar gaat ie weer. Omgevallen, het is de zoveelste keer. We laten ze liggen en de blokken worden 

groene hagen. Eromheen groeien sterke vaste planten en grassen die wuiven in de wind. Hun habitat is halve tot hele schaduw, vooraan in de border vangen ze meer zon. 

 

In opdracht van het bestuur van de Hortus Botanicus in Haren maakte ik een ontwerpvoorstel voor een nieuwe plantenborder. 

De border langs het Langlevenpad naast de Chinese tuin was in verval geraakt, het ontwerp staat symbool voor de vernieuwing van de Hortus. In dit ontwerp is gestreeft naar een natuurlijke sfeer door de planten enigszins met elkaar te laten verweven.  

In het ontwerp moest rekening worden gehouden met de eis dat het onderhoud aan de border in hoge mate makkelijk moet zijn omdat zij door vrijwilligers wordt onderhouden. Hier is in de plantkeuze en vormgeving rekening mee gehouden. De strak geschoren haagblokken geven structuur en ritmiek in de weelderige beplanting.

Ontwerp: 2014

Realisatie: 2015