Scent to Paradise! - a perfumer’s heaven -

 

Internationaal Tuinen Festival Chaumont sur Loire 2019 - Tuinen van het Paradijs -

 

De festivaltuin is een visuele interpretatie van de Duitse bestseller ‘Het Parfum. De geschiedenis van een moordenaar’ (1985) van Patrick Süskind.

De hoofdpersoon, Jean-Baptiste Grenouille, heeft een uitzonderlijk reukvermogen maar geen eigen lichaamsgeur. Hij begint aan een moorddadige zoektocht om de ultieme parfum te creëren die alle vormen van haat zou vernietigen, inclusief zijn eigen minachting voor de mensheid.

De planten in de tuin zijn een voorbeeld van de meeste bloemen, bomen en natuurlijke materialen die in de roman worden beschreven en gerangschikt naar geurfamilie. Een pad loopt door de tuin als een geurend lint. Het leidt tot de ultieme parfum: het sculptuur l'étoile een gouden Liquidambar blad met transparante druppels, hoog en buiten bereik, en roept de kracht van verlangens op.

De tuin is verdeeld in zeven secties die elk een geurfamilie vertegenwoordigen. De extractie van plantaardige oliën wordt belichaamd door zeven glazen sculpturen. Ze bestaan uit blauwe, amber, groene en transparante flesjes.

 

De planten in deze tuin worden allemaal gebruikt door parfumeurs, sommige zijn zelfs te vinden in beschrijvingen van het paradijs.