Schetsontwerp tuin bij passief woonhuis Groningen Tuinen van Thomas
“Tijdens het eerste gesprek op locatie probeer ik de kern van de tuinwens te vinden.”

Ontwerpproces

Bij een tuinontwerp zoek ik naar een originele vertaling van uw wensen. Daarbij ontstaat een ontwerp met een heldere structuur, een evenwichtige en speelse vormgeving met een groene uitstraling.

Oriëntatiegesprek

Tijdens de eerste kennismaking bij u thuis bespreken we wat u met uw tuin wilt, hoe u de ruimte gebruikt en wat u vindt dat er mist. We nemen hier goed de tijd voor. Naar aanleiding van dit gesprek maak ik een nauwkeurig omschreven offerte zodat u en ik volledig zeker weten wat u van uw tuin verlangt.

Inventarisatie tuin

Na akkoord van de offerte start het ontwerpproces met een grondige inventarisatie van de tuin; inmeten van het perceel, bodem, sfeer, historie, geluiden, zicht op buren en vice versa, bezonning, wind en schaduw, wat moet of mag blijven aan bomen, heesters en planten. De analyses die volgen op het locatie-onderzoek en het nemen van foto’s stellen mij in staat om de schetsvoorstellen te maken.

Concept / schetsen

Met de verzamelde gegevens ga ik in mijn atelier schetsen aan de nieuwe tuin. De ruimte rond mijn tekentafel is ‘behangen’ met foto’s, korte notities en vlugge schetsen maar ook met ‘vindsels’ uit uw tuin. Tijdens de schetsfase houd ik u per mail op de hoogte van de vorderingen. 

Pas wanneer ik zeker weet dat een schets ‘goed zit’ nodig ik u uit voor een bespreking op mijn atelier in de Biotoop in Haren. We bespreken het voorstel aan de hand van de schets(en) in plattegrond en een doorsnede of aanzicht tekening. Eventuele aanpassingen verwerk ik in het Voorlopig Ontwerp.

Definitief Ontwerp tuin bij passief woonhuis Groningen Ontwerp Tuinen van Thomas

Uitwerking ontwerp en beplantingsplan

Als het Voorlopig Ontwerp akkoord is werk ik de tekening uit. Het Definitief Ontwerp bestaat uit de ontwerptekening, een materialenlijst en eventueel een verlichtingsvoorstel. Als het nodig is, komen hierbij ook uitgewerkte detailtekeningen. Het matenplan is onontbeerlijk bij de aanleg van de nieuwe tuin. Technische zaken als drainage en verlichting zijn hierin verwerkt. Met de materialenlijst en de tekeningen kunt u offertes aanvragen bij een hovenier. 

“In het beplantingsplan staan op overzichtelijke wijze de verschillende soorten beplanting in de tekening.”

Een goed tuinontwerp kan niet zonder een uitgewerkt beplantingsplan. Het beplantingsplan maakt de tuin af, visueel sterker maar is ook in ecologisch opzicht niet onbelangrijk. In het beplantingsplan staan op overzichtelijke wijze de verschillende soorten beplanting op de juiste plek aangegeven. In de bijgevoegde presentatie staan de plantfoto’s. Wenst u een uitgebreid beheers- of onderhoudsplan dan kan dat tegen een meerprijs geschreven worden.

Naast het ontwerpen van een compleet tuinontwerp bestaat ook de mogelijkheid een enkel beplantingsplan voor een bestaande tuin te ontwerpen. Vraag gerust naar de mogelijkheden!

Consult / schetsgesprek

Wilt u de tuin veranderen maar weet niet goed waar te beginnen? Of zoekt u advies over de ruimtelijke indeling en de beplanting? Een schetsgesprek bij u thuis helpt u verder in het concreter maken van de wensen en ideeën.

Bekijk dienst

Honorarium

De prijs van een ontwerp is van verschillende factoren afhankelijk. Niet alleen het tuinoppervlak is van belang, ook uw wensen, de mogelijkheden die uw tuin bieden en de complexiteit van de opdracht bepalen de prijs. De prijs die uit de offerte komt is het resultaat van de geschatte uren die ik voor het maken van het ontwerp nodig ben.

Bekijk dienst